top of page

Maličký TMJ a proč je tak důležitý pro welfare koně

Aktualizováno: 18. 2. 2023

TMJ (v ČJ TMK) neboli temporomandibulární kloub. Část těla, kterou bychom neměli opomíjet při pasování uzdečky/obnosku a vlastně čehokoliv, co přijde na hlavu koně, neboť ovlivňuje celkové jeho zdraví - od zažívacího systému, stavu krku, zad, přes rovnováhu a vnímání prostoru.




V angličtině se temporomandibulární kloub (také čelistní nebo žvýkací kloub) řekne temporomandibular joint, z čehož je právě zkratka TMJ, se kterou se na internetu potkáme asi nejvíce, takže ji budu namísto TMK užívat i zde.😊


Jak už jsem psala dříve ve článku DEN, KDY CAVESAL ŠEL Z DOMU (MÁLEM), měla jsem poměrně potíž napasovat cavesal (co to je se můžete dočíst právě v onom článku) tak, aby Čestrovi nezavazel a netlačil ho na citlivých místech. Jedním z mnoha citlivých míst je právě oblast TMJ. Protože brzy budu mít zpracované malé povídání právě o úpravách cavesalu, říkala jsem si, že by bylo vhodné trošku přiblížit, proč TMJ hraje tak velkou roli a proč bychom si měli dát pozor na to, abychom ho nepadnoucí výbavou nechtěně neomezili.



Kde TMJ najdeme?

Už samotný název nám prozrazuje, kde se tento kloub nachází: temporální“ = týkající se kosti spánkové a „mandibulární“ = týkající se dolní čelisti. Je to tedy kloub párový (nachází se na obou stranách hlavy), který spojuje pohyblivou dolní čelist s nepohyblivou kostí spánkovou. U koně je pohyb čelistního kloubu obzvlášť dobře vidět, když žvýká. Při určování, kde se TMJ u koně nachází, se nemůžeme splést. 😊



Foto: Shutterstock/Wallenrock


K čemu slouží?

Když jsem si poprvé položila tuhle otázku, napadlo mě jednoduše: „k tomu, aby kůň žvýkal, aby mohl přijímat potravu“ - proto se TMJ přeci říká žvýkací kloub, že jo? 🤷‍♀️ Pokud vás napadlo to samé, tak se rozhodně nemýlíte. Kdyby to ale bylo jen o tom žvýkání, asi bych na něj nedělala samostatný článek. 😁 Proto se kromě této funkce podíváme trošku i na tu další.


1. Když je reč o žvýkání...

Asi nejviditelnější funkcí TMJ je umožňovat koni hýbat čelistí různými směry: nahoru - dolů, doprava - doleva, dopředu - dozadu. Díky tomu se může pást a rozmělňovat potravu, což je hlavní předpoklad pro správně fungující zažívací trakt. Pokud je z nějakého důvodu (ať už důsledkem zranění, zánětu, bolestivosti...) hybnost TMJ omezena, může se stát, že kůň žrát přestane - začne hubnout, dojde k tvorbě žaludečních vředů, může se objevit i náchylnost ke vzniku koliky. Kůň je ve stresu z toho, že se bez bolesti nenažere, což samozřejmě může vést k negativním změnám v chování. Všechno toto nepříznivě ovlivňuje jeho welfare a kvalitu života a to na sebe nabaluje další a další problémy, však už asi tušíte.


2. TMJ jako zdroj rovnováhy

Co se týče druhé funkce, tak ta už tak jasná není a osobně by mě ani nenapadla, kdybych za sebou neměla kurzy od Kristiny K., kdyby mě na to neupozornily lektorky Alja a Katja na kurzu KoněČesky Trénink a bodywork, a kdybych po tom dále nepátrala. TMJ jako takový je vysoce inervovaný (protkaný nervovými vlákny) a obklopený strukturami, které umožňují koním vnímat sebe samé v prostoru a díky tomu udržovat rovnováhu. Dá se říct, že TMJ (nervy a vnitřní struktury) plní funkci takovou, jakou u lidí plní vnitřní ucho - je rovnovážným ústrojím, které (právě díky četným nervovým zakončením) detekují polohu hlavy a směr gravitace. Přesné určení okamžité polohy hlavy je podmínkou pro zajištění rovnováhy celého těla. AHA! (vzpomněla jsem si, co mi @equistica_ povídá při tréninku - „Hlava je balanční tyč!“ Všechno do sebe zase jednou zapadá 🤩🥳 Mimochodem, i proto omezení hybnosti hlavy vyvazovacími pomůckami nikdy nepovede k rovnováze koně - kůň akorát tak zatuhne v týlu a tlak na TMJ mu znemožní správné prostorové vnímání, takže vyvazováky vlastně dělají vše pro to, aby kůň nefungoval správně, ale to jsem odbočila.)


Přesné určení okamžité polohy hlavy je podmínkou pro zajištění rovnováhy celého těla.

Na obrázku vidíte, jak velké množství nervů je na hlavě koně - a mnoho z nich se nachází právě v oblasti TMJ (modře žíla, červeně tepna). Zdroj obrázku.


Omezení funkce TMJ a problémy s tím spjaté

Omezení funkce TMJ je lehčí, než by se mohlo na první pohled zdát, a koně nám to také neulehčují, alespoň pokud máte koně, stejně jako já, který je vlastně sebedestruktivní. 🤦‍♀️

Existuje mnoho příčin problémů s TMJ, ať už jde o bolest, omezení nebo dysfunkci. Mezi ně patří například zranění a následkem toho subluxace (neúplné vykloubení) nebo dokonce zlomenina, infekce, zánět, artritida nebo může být jednoduše opotřeben užíváním (především u starších koní). To vše potom ovlivňuje celkové zdraví koně, protože jak jsem psala - vše je neskutečně propojené.


Příznaky

Při potížích s TMJ mohou být někteří koně na tuto oblast přecitlivělí i při lehkém dotyku, oblast může na dotek hřát nebo se tam může objevit otok. Další příznaky, které jsou uvedené níže, nemusí být vždy způsobeny problémy v TMJ, ale mohou mít jiné důvody, proto je vhodné při podezření kontaktovat fyzioterapeuta nebo veterináře a s jeho pomocí své domněnky potvrdit, nebo vyvrátit. Nicméně pokud něco z níže uvedeného váš kůň dělá, je dobré si uvědomit, že TMJ může být na vině.

  • házení hlavou (může přerůst v headshaking)

  • odmítání udidla

  • neschopnost se korektně ohnout (kůň hlavu rotuje, neohýbá - viz obrázek níže)

  • kůň nechává vyplazený jazyk

  • nižší výkonnost - problémy s obraty, zastavením, shromážděním

  • zvedání hlavy vysoko

  • neochota jít dopředu

  • zvedání se na zadní, vyhazování, nadměrné lekání

  • snížená chuť k jídlu, potíže se žvýkáním



Co s tím, pokud máte podezření

Pokud váš kůň má citlivé místo TMJ, nebo si všímáte otoku, popřípadě v kombinaci s tím vykazuje i příznaky uvedené v bodech výše, jako první bych si zavolala schopného fyzioterapeuta (výbornou zkušenost mám s B. Vopálenskou), který by se podíval, zda v oblasti TMJ nejsou nějaké blokace. Fyzioterapeut zvládne místo promasírovat a uvolnit momentální napětí a zároveň by vám měl naordinovat cviky pro následnou rehabilitaci - málokdo si totiž uvědomuje, že jedna návštěva fyzioterapeuta (stejně tak nárazové návštěvy po půl roce a mezi tím nic) problém z dlouhodobého hlediska nevyřeší. Fyzioterapeut je schopný najít problém a pomoci v dané chvíli, ale následná rehabilitace je pak na každém majiteli. Veterináře bych konzultovala v případě, že mám podezření na zranění, zánět, nebo když fyzioterapie nepomůže (nebo na doporučení fyzioterapeuta).


Jak na prevenci

To nejjednodušší, co jako majitel/jezdec můžeme udělat v rámci prevence, je mít vhodnou výstroj. Uvědomovat si, že ne vše, co je na trhu, bylo vytvořeno někým, kdo měl hlubší znalosti anatomie. Je to smutné, ale mnoho uzdeček je děláno tak, aby se líbily lidem, a přitom bohužel zcela neberou ohled na anatomii, citlivé oblasti, žíly a nervová zakončení a tím pádem na celkový welfare. Potom se při tréninku koně snažíme najít vertikální a horizontální roviny rovnováhy, snažíme se o shromáždění, snažíme se zkrátka dělat vše dobře, absolvujeme kurzy a kdo ví co všechno, a přitom si sami podkopáváme nohy tím, že nevěnujeme pozornost takovému základu, jako je korektní napasování výbavy (platí nejen pro uzdečky/obnosky, ale také pro sedla samozřejmě). I já jsem toho příkladem, když jsem dlouhou dobu zkoušela napasovat cavesal různými způsoby a přitom jsem opomíjela to hlavní - tlak na TMJ - a k úpravě cavesalu jsem se dostala až po dlouhé době, za což bych si teď nafackovala. Viz obrázky níže.





A pro opáčko ještě jeden hezký anatomický obrázek z internetu. 🤓



A na závěr?

Ne vždy je jednoduché najít ten správný nástroj, který by správně pasoval (tj. vyhýbal se citlivým oblastem, netlačil na nervová zakončení,..) a který by zároveň splňoval naše požadavky pro trénink (tj. přenášel korektně signály aj.). Je extrémně důležité osvojit si základní vědomosti a ty poté aplikovat na konkrétní typ hlavy. Je důležité dívat se na funkčnost a provedení, namísto na vzhledu a na nejnovější trendy. A pokud si nejsme jistí, kontaktujme odborníka (vřele doporučuji kurzy od Kristiny K. - PhysioDressage). Tomu koni to dlužíme.🙏



Co bude příště?

Příští článek věnuji právě samotným úpravám cavesalu. Představím vám Kačku a rozpovídám se o tom, jaké změny jsme provedly, co k nim vedlo a jak na ně Česťa reagoval. Na instagramu vyjde klasicky později, než tady, takže pokud to nechcete propásnout, nezapomeňte hodit odběr. 🤩



Zdroje:

Použité fotografie Čestra:

Věra Zikan (@werrems) - web

Dominika Vágnerová (@dominikavagnerovafoto) - web

Tereza Volná (@terezavolna_photography) - web


Jako bonus ještě přidávám dvě zajímavá videa v AJ



bottom of page