top of page

Fide, sed cui fidas, vide

Aktualizováno: 5. 4. 2022

Volně přeloženo - důvěřuj, ale prověřuj!




Když jsem na instagramu začínala být více aktivní, sdílela jsem především svoje vlastní myšlenky. V prvé řadě pro mě IG byl deníček pro mé budoucí já. Postupem času, také díky své angažovanosti u @konecesky a překládání, jsem se rozhodla sdílet i nějaké naučné články. Protože jsem si hledala informace pro sebe a pro překlad pro KČ. Často jsem si z článků dělala vlastní výtah, abych tématu porozuměla a lépe si ho zapamatovala. Tento výtah jsem poté sdílela ve formě článků.


V tomto článku bych ráda připomněla jedno staré přísloví:

Důvěřuj, ale prověřuj, aneb nevěř všemu, co čteš, vidíš, slyšíš.


V poslední době se, mám pocit, roztrhl pytel se vzdělávacími účty. Proč? Protože to má úspěch. Lidé mají rádi, když jim informace zadarmo padají do klína. 🧐 A já se upřímně nedivím - také sleduji mnoho vzdělávacích profilů a stránek (nějaké odkazy na konci tohoto článku), ale snažím se vybírat si pouze takové, které sdílí ověřené informace, které vkládají své zdroje a které si informace necucají z prstu.


Nejedná se ale jen o vzdělávací profily jako takové - setkávám se čím dál častěji s tím, že i mnoho obyčejných mazlíčkových profilů se snaží předat nějaké informace (mezi ně se ostatně řadím také, viďte). Je to prostě žádoucí, je po tom poptávka a tím pádem vzniká nabídka. Účty, které se zaměřovaly na sdílení osobní cesty a úspěchů pomalu ztrácí na popularitě, což logicky vede k tomu, že instagram je každý den zahlcen obrovským množstvím vzdělávacích článků. 🤷‍♀️



S Čestrem v tílku #budvzdelanyjezdec - ilustrace, kterou jsem loni kreslila k příležitosti KoněČesky summitu o welfare. 😊


Ve své podstatě mi vznik vzdělávacího obsahu nevadí, právě naopak! Jsem ráda, že informace jsou čím dál dostupnější a že se majitelé snaží se vzdělávat nad rámec a ve svém volném čase - přesně o to nám přeci s @konecesky vždy šlo! Nicméně zásadní problém vidím v tom, jakým způsobem se k tvorbě vzdělávacích článků přistupuje... A to je: poměrně laxně... 😓

Pokud jsem se něco naučila během šestiletého studia na vysoké škole, tak je to důležitost citací a správného ozdrojování textu. Při psaní seminárních prací, ale také při psaní bakalářek a magisterské diplomové práce je to něco, bez čeho prostě nepochodíte. Ačkoliv se to někomu může zdát jako typ buzerace, věřte, že to má své opodstatnění, a to nejen v akademickém prostředí, ale také v reálném životě! 🙏 Vezměme si příklad níže.👇


Dejme tomu, že na internetu uvidíte článek s titulkem: Při testech na COVID vám do nosu vkládají čip. Myslím, že se nad tím každý z nás minimálně pozastaví. Avšak akce, která bude následovat, se u každého z nás může dost zásadně lišit. Někdo, kdo tomu uvěřit chce (Někteří lidé věří všemu, čemu věřit chtějí; šťastní tvorové.“ - Georg Christoph Lichtenberg.), se tím nebude dál zabývat a bude to brát jako hotovou, nezpochybnitelnou věc. Jiný, komu se to nezdá, si dá tu práci a dohledá si zdroj textu a zjistí, že se jedná o hoax, neboli poplašnou zprávu (tento příklad mimochodem opravdu koloval po internetu).


Uznávám, že přirovnávat instagramový vzdělávací kontent“ k hoaxům, které mohou člověka ohrozit na zdraví, je poměrně přitažené za vlasy. Nicméně!

Princip je vlastně docela stejný a pokud budeme slepě věřit všemu, co na internetu čteme, můžeme ohrozit svého koně / mazlíčka. Jsem upřímně přesvědčená o tom, že mnoho lidí své oblíbené influencery sleduje, protože jim věří, jsou jim nějakým způsobem sympatičtí, rádi sledují jejich cestu a třeba se jim líbí, jakým stylem pracují se svým koněm - berou si z nich inspiraci - a ani je nenapadne, že by sdílel něco, co by nebyla pravda. Jenže i dobrý úmysl může uškodit, i když je to úmysl vzdělávat. Nikdy nevíte, jaká akce bude následovat po přečtení vašeho příspěvku, nikdy nevíte, jakým způsobem si lidé budou informaci interpretovat nebo aplikovat na sebe. A i s tím je třeba pracovat.



Původně jsem tento článek chtěla pojmout jako rozhořčení nad současnou situací, ale během psaní jsem docela vychladla. 😏 Místo toho bych byla ráda, kdyby sloužil jako výzva.


Výzva pro všechny (nejen) influencery, kteří se snaží vzdělávacím obsahem pomáhat naší jezdecké veřejnosti, aby sdíleli opravdu jen ověřené informace spolu se svým zdrojem (sdílení zdroje není známka nevzdělanosti, právě naopak! Nikdo nečeká, že budeme vzdělaní v každém odvětví, ale je důležité umět v tom chodit a být schopný si relevantní informace najít a ověřit! 🙏).

A také výzva pro všechny čtenáře - neberte to, že si někdo dal práci napsat článek, jako záruku kvality. 🙏 Ujistěte se, že si do hlavy zapisujete jen informace, ze kterých opravdu můžete těžit, které jsou ověřené a není to jen „jedna paní (trenérka) povídala“. Nebojte se ozvat a chtít zdroj informací, které vám jsou předkládány, i když je to zdarma na instagramu. 😊 Důvěřovat je fajn, ale bez prověřování to nepůjde, pokud chceme být opravdu vzdělanými majiteli!

A na závěr pár mých oblíbených vzdělávacích zdrojů:

Equitopia Center - různá odvětví, mnoho odborníků

The study of equine hoof - mnoho zajímavostí týkající se kopyt

The study of equine anatomy - podobné předchozímu, ale týkající se celého koně - doporučuji!

KoněČesky - samozřejmě nesmí chybět! Všechny články a videa patřičně ozdrojované a kdo má zájem, najde si spoustu oblíbených nových zdrojů

FK Anatomy - slovenský profil zaměřený na anatomii zvířat


bottom of page