top of page

Recenze: Testování obnosků

Aktualizováno: 18. 2. 2023

Testování obnosků v rámci spolupráce s HORSEandMe.eu.



Obnosky jsem dostala k testování od HORSEandME.eu někdy v polovině února a od té doby jsem testovala, jak to jen to šlo. 💪 Díky takto dlouhé době jsem si mohla udělat opravdu ucelený obrázek a názor na jednotlivé produkty a v této (nejen psané) recenzi, bych své poznatky ráda předala dál v naději, že třeba někomu pomohou při výběru.


V tomto článku se dočtete a uvidíte:

- motivace pro tvorbu recenze

- jak testování probíhalo

- co jsem hodnotila při práci i mimo práci

- mluvená recenze na YouTube (pokud preferujete poslech místo čtení)

- fotky, popisky a hodnocení jednotlivých produktů + video

- shrnutí aneb komu bych produkty (ne)doporučila

- slevový kód HORSEandME.eu na lonžovací vybavení (platný do 31.05.2022)


Motivace

Mojí motivací pro tvorbu recenze byl fakt, že používáme cavesal, který však u nás není tak dobře dostupný, nebo si nejste jistí, zda by to pro vás byla dobrá investice (stojí kolem 6000,-), což plně chápu. 😊 V návaznosti na cavesal jsem se často setkávala s dotazy, zda nemohu doporučit něco dostupnějšího a cenově příznivějšího - což jsem v té době nemohla, protože jsem nechtěla doporučovat nic, s čím bych neměla osobní zkušenost.

To se teď změnilo a díky spolupráci s HORSEandME.eu jsem mohla tři obnosky vyzkoušet a udělat si na ně názor, který bych v tomto článku ráda sdílela. 😊


Jak testování probíhalo

Testovala jsem někdy od poloviny února. Někdy méně, někdy více, v závislosti na míře zmrznutí jízdárny a Čestrově kondici.

Prvnímu použití vždy předcházela snaha o napasování, kdy jsem se snažila vyhnout tlaku na citlivé oblasti jako je TMJ a jařmová kost. Po práci následovalo zhodnocení fitu a případná snaha o přepasování. (pozn. to platilo především pro kožené obnosky, nylonový se moc napasovat nedal)

Co se týče práce, dělali jsme především naši klasiku, tedy spíše základní práci na lonži - na kruhu, ale také na rovných liniích, změny směru, přechody, ustupování, stranové pohyby a sem tam něco na trailu (ale k tomu není obnosek absolutně potřeba 😁).



Co jsem hodnotila při práci i mimo práci

Při posuzování obnosků mi šlo především o následující body:


- provedení a kvalita

- komfort

- míra přetáčení (souvisí s komfortem)

- schopnost předávat signály


Hodnotila jsem pouze při práci ze země, nikoliv při ježdění! 😊 Mluvenou recenzi můžete zhlédnout na videu níže.



Nezapomeňte prosím, že každá recenze je věc subjektivní a to, že jeden obnosek nám vyhovuje, neznamená, že bude vyhovovat i vám a vašemu koni. Při jakémkoliv pasování je extrémně důležité vyhýbat se citlivým místům na hlavě koně (TMJ, nervová vyústění, žíly...) a zároveň brát v potaz nejen typ práce, kterou s nástrojem chcete vykonávat, ale také přímo preference vašeho koně. 😊


NYLONOVÝ OBNOSEK QHP


Cena (původní): 460,-

Materiál: Nylon vypolstrovaný umělým beránkem


„Stájovka vytuněná o kroužky na nánosníku.“

Popis:

Snad jedna z nejlevnějších variant obnosků. Materiál je syntetický, včetně beránka (odepínatelný beránek na nátylníku). Nastavitelnost na třech místech zajišťuje poměrně vysokou variabilitu nastavení. Kroužky na nose ve tvaru D.

Možnost zapínání i pod bradou (u klasických obnosků kroužek pod bradou nenajdeme).


Provedení a kvalita

Co se týče provedení a kvality, přirovnala bych obnosek ke klasické stájovce.



Komfort

- Měli jsme velikost full a byl poměrně volný, prostě jako stájovka. Nicméně pro citlivé koně, kteří se teprve na lonži učí a třeba se učí i na obnoskové zapínání na nose by to mělo být v pohodě.

- Tím, že je volný, nevyvíjí obnosek žádný tlak na hlavu.

- Beránek přidává extra vypodložení a věřím, že je pro koně opravdu pohodlný.

- Kroužky na nánosníku jsou přes beránek jen lehce cítit - Čestr s tím neměl problém.


Míra přetáčení a schopnost předávat signály

- Přetáčí se zhruba stejně, jako parelka, ale ani při „plném“ přetočení nezasahoval do očí, nicméně u některých koní, kteří jsou na oblast očí citliví, to i tak může být problém.

- Čekala jsem, že se bude přetáčet víc, takže mě v tomto mile překvapil.

- Co se týče schopnosti předávat signály, tak ta byla velmi slabá - to jsem dávala za vinu tomu, jak je obnosek na hlavě volný.




Obnosek na Česťovi. Připnutí zespod.



Na obnosku v kroku. Přetáčení je evidentní - prostřední kroužek sjíždí dovnitř kruhu.




I přes přetáčení páska nikdy nelezla do očí, což je nejdůležitější. Připnutí na boční kroužek namísto prostředního by mohlo s přetáčením trochu pomoci.



Fotky v klusu.


Na hledání rovnováhy u mladého koně je možná adekvátní, protože vás nebude tolik svádět k tomu, abyste měli snahu ovládat hlavu koně. 😇 Lonž brát jako udávání směru a nechat koně, ať si se svým tělem pracuje podle svých možností.





KOŽENÝ OBNOSEK QHP S ŘETÍZKEM

Odkaz: Obnosek/uzdečka QHP, hnědá (k dispozici i v černé)

Cena (původní): 1900,-

Materiál: kůže a nerezová ocel, v nánosníku je řetízek


„Ze začátku jsem k němu přistupovala se zaujetím, ale překvapil mě ze všech nejvíc.“

Popis:

Zlatá střední cesta, co se ceny týče. Kovový řetízek je obalený měkkou kůží. Tři odstávající kroužky na nánosníku. Možnost připnout udidlo.


Provedení a kvalita

Kvalita kůže není špatná, odpovídá ceně. S poctivou péčí jistě ještě změkne a bude tvárnější. Patrné strojové prošití, ale za tu cenu kvalitně odvedené a bez známek lepení. (Za ruční práci bychom si holt pořádně připlatili. 😇)



Komfort

- Řetízek přesně kopíruje tvar nosu, ale po sundání se vrací do původního stavu (= vlastnost řetízku), tzn. na nos působí neustálý tlak, který může pro citlivé koně být nepříjemný (tenká šířka nánosníku tlak koncentruje na menší ploše a je tím pádem ostřejší).

- Vypodložení nátylníku, čelenky, pod bradou i kolem nánosníku jsou příjemně měkké - je patrná snaha o co nejjemnější provedení a o co nejvyšší komfort.

- Podařilo se mi napasovat tak, aby čelenka nezasahovala do TMJ a obnosek nepůsobil na nervová vyústění a žíly, za což dávám velký palec hore. 👍

- Nátylník dle mého názoru nebude rozkládat tlak tak dobře kvůli zúžení, ale na druhou stranu neomezuje nijak uši.

- Kroužky na nánosníku se nedotýkají koně.

- Cinkání kroužků a jejich neustálé kvedlání by mohlo některým koním vadit.

- Lonž se díky odstávajícím kroužkům nikdy nedotýká nosu koně, což beru jako velké plus, protože některým koním to vyloženě vadí.


Míra přetáčení a schopnost předávat signály

- Při korektním napasování se mi prakticky nepřetáčel.

- Při větším tahu za lonž působí se nánosník převrací (minimálně, viz fotka níže) trochu směrem dolů a důsledkem toho jde boční strana nahoru. Při pasování s tím musíme počítat, aby nánosník netlačil po stranách na jařmovou kost (nedáváme však příliš nízko, abychom neohrozili nosní kost).

- Ke stabilizaci přispívá i vypodložení pod bradou.

- Přenos signálů je velice precizní - stačí se jen lehce dotknout lonže, což je ale zapříčiněno tím, že je ze všech nejostřejší.






Kroužky (ani lonž) se nedotýkají koně. Čelenka ani přezka nesedí na TMJ, lícnice netlačí na jařmovou kost, nervová vyústění a žíly nejsou nijak omezené. Obnosek se nám podařilo napasovat moc hezky.



Česťa na něm byl velice vnímavý.



Obnosek se prakticky nehnul ani v klusu. Kontakt s koněm je velice přesný a stačil jen malý pohyb prstem, aby přenášel signál.






CELOKOŽENÝ OBNOSEK WALDHAUSEN


Cena (původní): 2450,-

Materiál: kůže a kování z nerezové oceli


„Slibovala jsem si od něj nejvíce.“

Popis:

Je celokožený, se třemi D kroužky na nánosníku. Možnost připnout udidlo. Snížený podhrdelník, který se vyhýbá citlivým místům.


Provedení a kvalita

Kvalita kůže je srovnatelná s QHP obnoskem, ale například lícnice je z tenčího kousku kůže a má tendenci se trochu krabatit, točit, bála bych se roztržení. Poctivé čištění a péče mu jistě prospěje. Rovněž je patrné strojové prošití a na některých místech i evidentní lepení (ale pro míru „slepenosti“ bych ho musela rozebrat, což v plánu nemám 😇).



Komfort

- Nánosník je široký a jemný, nepůsobí ostře, jako QHP kožený obnosek. Vhodnější pro citlivé koně, kteří třeba nesnesou parelku.

- Nátylník dobře rozkládá tlak, je širší.

- Je vypodložený nejen na nánosníku, nátylníku a pod bradou, ale také na lícnicích - žuchvy nic nedráždí.

- Snížený podhrdelník se dobře vyhýbá žílám a tepnám.

- Dá se napasovat dobře, aby nezasahoval do citlivých míst na hlavě (viz foto).

- Vykrojení na uši.

- Kroužky nikam netrčí.

- Vypodložení nánosníku je velice měkké a kroužky přes něj nejsou cítit.


Míra přetáčení a schopnost předávat signály

- I přes korektní napasování se nám přetáčel - možná by se to dalo zlepšit ošetřením kůže (nánosník byl pořád dost tuhý).

- O stabilizaci se snažilo i vypodložení pod bradou, ale v našem případě to moc nepomohlo.

- Přenos signálů byl lepší, než na nylonovém, ale horší oproti QHP koženému.

- Domnívám se, že stabilizace by byla lepší při použití s udidlem.



V kroku přetáčení není tak patrné, vrací se na původní místo.



V klusu přetáčení je výraznější, ale pořád není natolik velké, jako u nylonového obnosku. Bohužel to odnáší schopnost obnosku přenášet signály.



Tady na videu je Čestr dost rozlítaný a nepozorný, což se s tímto obnoskem opakovalo.




SHRNUTÍ, ANEB KOMU BYCH PRODUKT (NE)DOPORUČILA


Obnosky jsem podle svých nejlepších schopností a podle výsledků testování představila a ráda bych napsala pár slov na závěr. 😊

I z názorů a zkušeností, které jste mi napsali na instagramu, je patrné, že každý produkt sedne někomu jinému a nejlepším řešením je zkoušet a naslouchat tomu, co vám váš kůň říká. 🙏


S HORSEandME.eu jsme si pro všechny zájemce připravili slevový kód na 10% slevu na lonžovací vybavení (nejen obnosky), která se do 31.05.2022 sčítá se základní slevou sekce a ve výsledku činí 20 %. 🤩🤗


Nylonový QHP bych doporučila všem, kteří teprve začínají s prací na lonži / s akademickou prací a mají kliďase. Je podle mého názoru vhodný i pro mladého koně, který stále roste, pokud nechcete investovat do ničeho, z čeho vyroste. Je vhodný i jako taková pohodlná možnost pro všechny, kteří do poslední chvíle nevědí, co budou ten den dělat (jako já😁😇), protože kroužek vespod umožňuje klasické užití ve stylu ohlávky. Já například často vyrážím na procházku, kterou doma zakončím krátkou prací na lonži.

Koně opravdu nijak neomezuje, je pěkně volný a poddajný, takže také vhodná volba pro všechny citlivé a mladé koně. Vhodné i pro lonžéry, kteří se učí pracovat se svým tělem a posturálními signály (tj. nejsou závislí pouze na obnosku a na lonži), protože tímto obnoskem nic nezkazí. 😁 Vhodné též pro mladé koně, kteří se učí se svým tělem pracovat sami.

Na druhou stranu bych jej nedoporučila pro koně, kteří jsou zvyklí tahat nebo vybíhat, protože si úplně nemyslím, že je na to stavěný (viz recenze od Oberona).


Kožený QHP mám v plánu si nechávat jako záložní obnosek. Stále pořádně nevím, co si o něm myslet (ten řetízek mi přijde prostě moc ostrý), ale na druhou stranu vždy radím, abyste především naslouchali svému koni. Takže jelikož Čestr s ním problém nemá (naopak mi přijde mnohem pozornější a snaživější🤓), přijde mi logické, že obohatí naši výbavu.

Doporučila bych ho už zkušenějším lonžérům (především zkušenějším lidem, protože je opravdu nejostřejší a je třeba, aby signály byly vysílány jemně), kteří to s prací na lonži, nebo s akademickou prací, myslí vážně. Myslím si, že obnosek má fakt potenciál. Nám se opravdu přetáčel úplně minimálně. 😊

Nedoporučuji ho koním, kteří jsou extrémně citliví na tlak na nose.


Kožený Waldhausen si myslím také najde své příznivce (jak je patrné z vašich recenzí). 😊 Nám sice neseděl a přetáčel se, ale kdybych neměla srovnání s QHP nebo cavesalem, asi bych i tuto míru přetáčení považovala za úspěch. Do očí neleze a s trochou péče a kůže bude moc příjemná. Velmi se mi u něj líbil tvar nátylníku a to, že nánosník je velice jemný a měkký.

S udidlem si myslím, že by se stabilizoval ještě o něco více, takže možná by to byla dobrá volba pro ty z vás, kdo hledají uzdečku á la obnosek. 😎

Nedoporučuji ho těm, kdo od obnosku chtějí opravdu přesné přenášení signálů.




A to je z recenze vše 🤠 Doufám, že alespoň hrstce z vás pomůže při vybírání. 🙏 Pokud se rozhodnete koupit si některý z těchto obnosků, budu moc ráda, pokud mi napíšete své dojmy a zkušenosti a já je přidám sem na konec pro ostatní k přečtení. 😊


A ještě jednou velké díky HORSEandME.eu, že mi obnosky propůjčili! ❤


bottom of page