top of page

VALAŠÍ TRABLE

Aktualizováno: 7. 4. 2022

O další specialitce typické pro valášky... jako by fazole nestačily. 🤦‍♀️




Frajer Česťa v kšiltovce Equinns.


Kastrační jizva je téma, o kterém jsem už v minulosti přeložila článek od Equitopia pro KoněČesky (odkazy na překlad i originální článek jsou níže), takže když jsem nedávno narazila na ukázku z Patreonu Lindsey Field, paní, která se zabývá nejen studií kopyt a vnitřních struktur koní, nemohu říct, že by to pro mě bylo něco nového. Nicméně když jsem na onu - poměrně grafickou - ukázku koukala, opět jsem si uvědomila, jak málo rozšířené povědomí o kastrační jizvě u nás je. A protože fazolky se podařilo do jakéhosi podvědomí dostat, pojďme to zkusit i tady. 💪


O co přesně jde?

Vzhledem k běžné praxi si troufám tvrdit, že v Evropě běhá více valachů, než hřebců. Je to zapříčiněné nejen plemenitbou a vybíráním nejlepších jedinců k předávání genů, ale také tím, že valaši prostě jsou (většinou) mírnější povahy, což lidé mnohdy preferují. To samozřejmě kastraci činí jedním z nejběžnějších zákroků a pro mnoho z nás je to tím pádem prostě jenkastrace.


Jako při každém zákroku je však dobré si uvědomit, že dochází k zásahu do integrity těla a v návaznosti na to startuje proces hojení = vznik jizvové tkáně. Tato tkáň je oproti „běžné“ tkáni mnohem méně pružná/elastická. Dochází u ní k menšímu prokrvování a má bohužel tu schopnost, že může přilnout/přirůst ke tkáni okolní. A to je přesně ten kámen úrazu.



„Tělo drží svůj tvar díky fasciím.“


Jizvy mění fasciální systém

Fascie jsou, zjednodušeně řečeno, drobná kolagenová vlákna, která v těle tvoří komplexní síť. Oddělují vzájemně kosti, svaly, nervy, cévy a orgány. Tělo vlastně drží svůj tvar díky fasciím. A protože je to propojený systém, jakékoliv jeho narušení se může projevit na úplně jiném konci. Podle Karen Allwrightjizva, nehledě na to, jak malá je, má za následek omezení funkce povázky (fascie), a proto kastrační jizvy u valachů mnohdy mohou vést k restrikcím v oblasti bederní páteře, k omezení hybnosti zadních končetin, k napětí v oblasti temporomandibulárního skloubení, poruchám zažívání“ a k mnoha dalším problémům, které, když se nahromadí, mohou „zamávat“ s celým koněm. Pokud jste někdy měli úraz nebo zákrok, po kterém vám jizva zůstala, jistě vás doktoři instruovali, jak se o ni starat - že byste ji měli pravidelně masírovat a promazávat, aby se co nejlépe zhojila a nikde vás „netáhla“. Kastrační jizva se chová stejně.


Na videu níže je krásně vidět, jak zbytek semenného provazce, od kterého byla varlata při kastraci odstřižena, prostupuje tělem a ovlivňuje zbylé vnitřní struktury. Představte si, že pahýl, který po kastraci zbyde, přiroste ke kůži nebo k tkáni břišní stěny či k tkáni tříselného prstence. Představte si, jak vás ten pahýl při každém kroku „tahá“ za vnitřnosti. To už to chování začíná dávat smysl, viďte?



Možné projevy

Mezi projevy špatně zhojené kastrační jizvy se řadí:

  • omezení hybnosti zadních nohou - valach není (patrně kvůli bolesti) schopný pořádně zapojit zadní nohy

  • tahání zadních nohou, obrušování kopyt

  • citlivost v bederní / lumbosakrální / sakrální oblasti

  • kravský postoj

  • problém s přechody, neochota cválat

  • potíže se zvedáním nohou (při čištění, práce na kavaletách)

  • vyhazování

  • potíže se stranovými pohyby

  • nepatrné kulhání

  • neschopnost se shromáždit


Co s tím, pokud máte podezření?

V zahraničí (nevím, jak u nás) je možné danou oblast znecitlivět a pokud se dostaví zlepšení, je veliká šance, že zdroj problému je právě ona jizva. V tom případě je možné, aby kůň podstoupil zákrok, při kterém se zjistí míra srůstů pahýlu s okolními tkáněmi, a tato spojení se přeruší - kůň zpravidla cítí úlevu hned po probuzení. Je důležité, aby rehabilitace po takovém zákroku byla pozvolná a dobře řízená, protože kůň začne zadní nohy používat tak, jako nikdy dřív, a hrozí, že si sám přivodí zranění, protože na to jeho nohy nebudou zvyklé.

Osobně u Čestra mám podezření na špatně zhojenou kastrační jizvu - vysvětlovalo by to jeho potíže se zapojením zadních nohou a citlivost v bederní oblasti, tahání nohou aj., což je vlastně důvod, proč jsem se o toto téma začala zajímat více. Bohužel jsem u nás zatím nenašla veterináře, který by mi tuto domněnku potvrdil nebo vyvrátil, takže pokud máte někdo zkušenost, budu velice ráda, když se mi ozvete na IG nebo do mailu. 🙏


Co se týče prevence, Diane Isbell v článku pro Equitopia Center píše:


„Je těžké říci cokoli konkrétního, co se týká prevence. Kastrace prováděná za celkové anestezie u ležícího koně snižuje možnost vzniku jizvové tkáně, avšak je dražší a nese s sebou jiné komplikace. Je především velice důležité, aby si majitelé valachů vše výše zmíněné uvědomovali a věděli, že takový problém může existovat.“

Použité zdroje:


Fotografie:

bottom of page