top of page

Výstava Kůň 2022: spolupráce s Equinns.cz

Dojmy z výstavy a zároveň začátek něčeho, co je pro mě velmi důležité. ❤


Výstaviště Lysá nad Labem a výstava Kůň 2022

Do Lysé nad Labem jsem se za výstavou vydala už potřetí. Letos se však hlavní cíl cesty od předchozích let docela lišil. Zatímco v minulosti jsem jela primárně na stánek KoněČesky.cz, který jsme s kolegyňkami z týmu měly na starost, letos jsem se prostě jela bavit a při tom odstartovat jednu z nejhezčích spoluprací, které jsem kdy měla.


Spolupráce s Equinns.cz

Značku Equinns jistě znáte. Jedná se o jednu z menších českých firem, které se podařilo vybudovat si okolo sebe obrovskou fanouškovskou základnu. Především designy mikin jsou krásně barevné a svoje příznivce si najdou ve všech věkových kategoriích a napříč všemi jezdeckými styly. Sama několik kousků ve svém šatníku mám, a proto, když mě oslovili s návrhem spolupráce, nemusela jsem dlouho přemýšlet. To, že dlouhodobě podporují dobročinné projekty (Projekt Matýsek, aj.) i edukační platformy (WelfareGroup), bylo samozřejmě velké plus.

Pokud byste měli o mikinu zájem, nakupovat můžete na stránkách www.equinns.cz nebo kliknutím na růžové tlačítko níže😊



Zrod mikiny Balance

Mikina s názvem Balance vznikla na motiv mojí ilustrace, kterou jsem vytvořila k příležitosti 2. Online Summitu KoněČesky.cz, což je vzdělávací akce, která se vždy zaměřuje na jedno společné téma - letos jím byla „rovnováha“. V rámci Summitu jsme se zaměřili na rovnováhu jezdce i koně, rovnováhu ve výživě a ošetřování aj., a proto i doprovodná ilustrace znázorňovala rovnováhu.

V designu se proto snoubí motivy vertikální a horizontální rovnováhy, které chceme v tréninku dosáhnout, spolu s nekonečnou rovnováhou vesmíru a přírody. Úhly, rovnoběžky a přímky pomáhají s její vizualizací a kladou na rovnováhu důraz. Zajímavostí je, že při původním návrhu jsem chtěla pouze siluetu koně v rovnováze – až později jsem si všimla, jak krásné úhly a rovnoběžky se tam přirozeně tvoří a jak hlava a krk koně vytváří zlatý řez (Fibonacciho posloupnost). Barevná paleta značí vesmírnou mlhovinu, neboť mě vesmír dlouhodobě fascinuje, inspiruje, a hlavně je sám v naprosté rovnováze. Les a hory pod ilustrací mají znázorňovat rovnováhu v přírodě, zatímco zrcadlící hladina jezera nám má neustále připomínat, že jakákoliv rovnováha je křehká – aby docházelo k symetrickému odrazu, nesmí být hladina narušena.


Horizontální rovnováha = předo-zadní rovnováha, tj. přední i zadní končetiny nesou stejný díl hmotnosti koně (50/50)

Čestr v horizontální rovnováze. Pomyslné trojúhelníky mezi předními a zadními končetinami jsou stejně velké, hlavu si nese mezi kohoutkem a plecí (pozice dopředu dolů), dochází k zapojení břišních svalů.


Čestr mimo horizontální rovnováhu - pomyslné trojúhelníky jsou jinak velké, zadní nohy se nedošlapují a nemohou tedy nést stejný podíl váhy, jako přední. V obou případech je více váhy na předních nohách, ani jedna pozice hlavy není žádoucí. Druhá fotka znázorňuje protažení, nikoliv dopředu dolů.


Vertikální rovnováha = pravo-levá rovnováha, tj. kůň nese hrudní koš rovně mezi předními končetinami


Čestr ve vertikální rovnováze nad kavaletami. Kavalety a bariéry s budováním rovnováhy velmi pomáhají.

Čestr mimo vertikální rovnováhu - padá dovnitř kruhu.


Proč s koněm pracovat na rovnováze?

Důvod je stejný, jako u každého jiného živého tvora - přetěžujeme-li jednu stranu těla více, než druhou, dojde k opotřebení a postupné degradaci, začnou vznikat zdravotní problémy (rozvoj kissing spines, artróz, apod.) a s nimi ruku v ruce nastoupí problémy psychické, protože kdo by byl spokojený v těle, které ho při každém kroku bolí - tím utrpí samozřejmě i sebevědomí koně a vznikne nám problémové chování. Práci na rovnováze považuji jako absolutní základ před tím, než se s koněm začne dělat něco dalšího - než se začne obsedat, než začne skákat, než se začne shromažďovat a dělat těžší drezurní cviky. Bez rovnováhy to jednoduše nejde.

Jsem proto neskutečně vděčná, že se firma jako Equinns rozhodla pomoci s šířením této myšlenky. ❤

Mikina a originál ilustrace a níže mikina na postavě.


A co samotná výstava?

Přiznám se, že kdyby na výstavě nebyli Equinns (a minulé roky i KoněČesky), asi bych ji letos úplně vynechala. Na představení jsem třeba vůbec nezavítala - částečně protože nebyl čas a částečně kvůli zklamání z uplynulých ročníků. Stánky a obchody se rovněž moc nelišily a produkty, které byly v nabídce, byly klasické produkty z koňských potřeb, z nichž žádný mě neoslovil natolik, abych se s ním chtěla vláčet do Brna.🤷‍♂️


„Equination se jako akce moc povedla a já jsem vděčná, že se Equinns snaží nejen pomáhat propagovat zdravou posturu, ale také sbližuje jezdeckou veřejnost a dělá z ní komunitu, které stojí za to být součástí.“

Equination

Kromě odhalení mikiny pro mě highlightem byla akce „Equination“, kterou pořádali Equinns. Jednalo se o sraz „influencerů“ (já tohle slovo bytostně nemám ráda 😁) a fanoušků, který zabral skoro celou chodbu. Přiznám se, že jsem měla trošku obavy z toho, jak spolu všichni budou vycházet (protože, nalijme si čistého vína, ne každý s každým vychází), ale nakonec obavy byly zbytečné, neboť celou akci provázela absolutně pohodová atmosféra a každý se bavil s každým, nehledě na jezdecký styl nebo přesvědčení.

Navíc to byla skvělá možnost potkat se novými lidmi i s fanoušky a popovídat si konečně tváří v tvář a ne přes obrazovku telefonu. 😊🙏 Equination se jako akce moc povedla a já jsem vděčná, že se Equinns snaží nejen pomáhat propagovat zdravou posturu, ale také sbližuje jezdeckou veřejnost a dělá z ní komunitu, které stojí za to být součástí.



Mikina Balance: Objednávej tady

Použité fotografie


bottom of page